9 listopada 1977 r. Ajencja w ludowej Polsce

9 listopada 1977 roku peerelowski rząd podjął decyzję o przekazaniu w ręce prywatne małych sklepów. Powołano również tak zwaną sieć sklepów komercyjnych.

Ajencja, czyli wspomniana dzierżawa małych sklepów przez tak zwanych "prywaciarzy", nie obejmowała jednak wielu kluczowych branż. Wyłączono z niej handel mięsem i wyrobami garmażeryjnymi, alkoholem powyżej 18 procent oraz wyrobami jubilerskimi.

Prowadzący małe sklepy zaopatrywali się nie tylko w państwowych magazynach, ale też otrzymali prawo nabywania produktów od rzemieślników, rolników, ogrodników, rybaków, ale też oferować plony z własnej działki czy przedmioty własnej produkcji.

Nie była to jedyna "rewolucja". Powstała również sieć tak zwanych sklepów komercyjnych, które oferowały mięso, wędliny i wyroby garmażeryjne, ale po cenach wyższych niż te oficjalnie ustalone.

Reklama

Jak czytamy w "Kartkach z PRL-u", w efekcie "lepsze gatunki [mięsa i wędliny] w ogóle zniknęły z normalnej sprzedaży".

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy